Slik er bandyreglene

bandy-rulesMålt i antall spillere er det kun ishockey som er større enn bandy blant vintersportene på verdensbasis. Sporten er også megapopulær i Norge, enda få mediehus velger å gi den særlig med spalteplass. Reglene kan være litt pussige, og minner mye om det vi finnes i både ishockey og fotball. Her har vi gått bandy i sømmene for å gi deg en detaljert oversikt over hvilke regler som gjelder! Så heng med videre..

Generelle regler

Standard lengde på kampene er 90 minutter, delt opp i to perioder på 45 minutter hver. For yngre spillere er tiden noe redusert med omganger på 25 minutter. Spillet benytter en liten ball laget av herdet plastikk med rødlig farge, som veier et sted mellom 65 og 70 gram på voksennivå. Med andre ord er ballen lettere enn hockeypucker, enda den kan påføre spillere skade. Bandykøller er veldig like de man bruker i ishockey, men har en mer buet form og kortere lengde (inntil 1,3 meter). Bandyspillere skyter også på en helt annen måte, ved at de svinger kølla høyt opp i lufta. Måten man skyter på i bandy kan minne om golfskudd med sandwichen hvor ballen chippes in på banen.

For å vinne en bandykamp gjelder det å score så mange mål som mulig, og er kampen uavgjort blir det lagt til ekstra perioder. Her spiller man kortere ekstraomganger der den som scorer det første målet vinner. Skulle ingen av lagene klare å score vil kampen avgjøres på straffeslag, som er nesten identisk med de reglene som gjelder i ishockey.

Bandybaner er relativt store og strekker seg over en lengde på 100 meter. Bredden kan variere noe, men standardmålet ligger et sted mellom 50 til 60 meter. Før kampen starter er det vanlig å legge ut et vant rundt banen, som stopper ballen og indikerer hvor isen ender. Høyden på disse vantene er som regel 20 cm, og de festes ikke til isen. Bandy har også målvakter, men de bruker ikke køller slik man ser i ishockey. I stedet benytter de seg av en type hansker som dekker en større flate, sammen med tykk beskyttelse for over – og underkropp. Det bringer oss over til neste tema, som er utstyret bandyspillere bruker under kamp og trening.

God beskyttelse

Bandyspillere har veldig god beskyttelse mens de spiller, blant annet i form av leggskinner, munnvisir, hjelm og susp. Ballen de spiller med er veldig hard, og kan påføre spillere stor skade hvis den treffer riktig sted. Derfor gjelder det å pakke seg inn med riktig beskyttelsesutstyr før man setter i gang med spillingen. Det golfaktige slaget øker også risikoen for skader som følge av at bandykølla treffer andre spillere. På lik linje med ishockey, kan bandyspillere velge å fjerne visiret etter fylte 18 år, enda munnbeskyttelse er påkrevd.

Spilleregler

Kan du reglene i ishockey? Er svaret ja, ligger du allerede godt an som bandyspiller! Her er det mange likhetstrekk, hvor det første er forbudet mot å score med hender eller resten av kroppen. For å score mål i bandy er man nødt til å bruke kølla, enda det er fullt mulig å “styre” ballen ved hjelp av skøyten til med/eller motspiller. Som sagt spiller man kampen med 11 spillere, som inkluderer målvakten, og kampen starter ved at ballen blir “passet” til en medspiller, likt det man gjør i fotball. På lik linje med hockey og fotball, er det ikke lov å være i offside, som betyr at man ikke kan fiske etter mål på topp.

Men det finnes også flere likheter med fotball, der “corneren” er blant de mest kuriøse. Her fungerer det på akkurat samme måte som i fotball, ved at corner idømmes så fort det forsvarende laget skyter ballen over linjen ved siden av eget mål. Bandy har ikke den samme typen vant som ishockey, og bruker derfor corneren til å “sprite opp” spillingen. Men slapp av, det er ikke lov å heade ballen i mål! Her blir lagene delt opp i to puljer, der forsvarerne ofte stiller seg inne i eget målbur…som skiller seg veldig fra ishockey.

Som vanlig er det forbudt med slashing, hekting, roughing eller andre fantestreker. De samme reglene gjelder for slossing og annen usportslig opptreden – samtidig som dommeren har myndighet til å sende en spiller av banen.

En viktig regel er den at bandyspillere kan heve kølla helt opp til skuldrene sine for å stoppe ballen. I bandy kan man også få straffeslag, som må tas på samme sted som hendelsen skjedde. Her kan spillerne på motstanderlaget stille seg opp og lage en mur, og fem meters avstand mellom den som tar straffelslaget og muren er minstekravet. Bandy har også sine egne typer straffeslag, hvis det skjer inne i målsonen.

Bandy er forløperen til ishockey, og sporten kan best kalles en hybrid mellom moderne hockey og fotball.

Privacy Policy