Historien om VM i bandy

logo-mainBandysporten slik vi kjenner den i dag, er resultatet av en nesten 400 år lang utvikling. Sporten henter inspirasjon fra flere land der blant annet Russland, Storbritannia og Sverige har vært sterke bidragsytere innen hvert sitt område. Bandy er i dag blant de mest populære vinterøvelsene på verdensbasis, og har hundretusenvis av tilhengere i Europa alene. Til tross for den enorme bandyinteressen, tok det overraskende lang tid å få på plass et internasjonalt regelverk. Sammenlignet med ishockey lå bandy også milevis etter når det kom til slike ting som å avholde VM, EM og andre internasjonale konkurranser. Det skyldtes en del tilfeldigheter, og ikke minst en kronisk mangel på infrastruktur. Grunnet den enorme størrelsen på bandybanen, er det vanskelig å bygge innendørs baner med plass til publikum. Det gjør at VM og andre internasjonale konkurranser er avhengige av værgudene til enhver tid.

Mot slutten av 1940 tallet ble europeiske nasjoner enige om et felles internasjonalt regelverk for bandysporten. Dermed ble det enklere å arrangere et mesterskap som involverte flere land samtidig, og det som i dag kan kalles for VM. Allerede tyve år tidligere hadde de første proffligaene etablert seg i Skandinavia, der Sverige fortjener mesteparten av æren for sitt pionérarbeid. Faktisk var både Norge og Sverige blant de aller første landene i verden som opprettet profesjonelle bandyligaer.

PS: Bandy VM skal ikke forveksles med verdenscupen i bandy, som avholdes mellom private klubblag. En god sammenligning er VM i fotball og Champions League, der sistnevnte kun involverer private europeiske fotballklubber.

Historiens første bandy VM

Historiens første bandy-VM for herrer ble avholdt i 1957, og det skulle ta nesten 50 år før kvinnene fikk prøve seg, i 2002. I 1957 var det Finland som tok på seg ansvaret med å arrangere verdensmesterskapet, og det hele regnes i ettertid som en gigantisk suksess. Kampene ble lagt til Helsinki, og markerte 50 årsjubileet til den finske «ballorganisasjonen». Samtidig bidro det til å lette spenningene mellom Sovjetunionen og Finland etter andre verdenskrig.

I lang tid var det Sovjetunionen som dominerte sporten, i tøff konkurranse mot de tre andre deltakerlandene; Sverige, Norge og Finland. Den store naboen i øst dominerte på denne tiden også ishockey, og det sovjetiske statsapparatet la enorme ressurser i landslagets prestasjoner. I begynnelsen var det også kun de fire landene ovenfor som deltok, noe som knappest kan kalles et ekte VM. Heldigvis tok det ikke lang tid før andre land meldte sin ankomst, og mye tyder på at listen vil fortsette å utvide seg i årene framover.

En viktig årsak til at VM har vokst de siste tiårene er den politiske uroen som skylte over Europa på 90-tallet. I forbindelse med oppløsningen av Sovjetunionen i 1991, ble en rekke nye stater innlemmet i den internasjonale bandyføderasjonen. Det inkluderer blant annet land som Ukraina, Hviterussland, Polen og Baltikum statene.

Bandy VM – En konkurranse i stadig utvikling

Fra 1960 tallet og helt fram til begynnelsen av 2000 tallet ble bandy VM avholdt hvert andre år. De siste 15 årene har man derimot spilt hvert år, til glede for bandyentusiaster verden rundt. Det samme gjaldt naturligvis for 2016 – der Russland, Sverige og Finland vant henholdsvis gull, sølv og bronsje. Denne gangen var også Russland vertsnasjon, og arrangementet var preget av et par spesielle hendelser. For det første kunne Somalia innta banen som verdens første Afrikanske bandylag i VM, til ellevill jubel fra tilskuerne. For det andre valgte Ukraina å boikotte arrangementet i sin helhet som følge av Russlands invasjon av landets østlige provinser. I år ble det også satt deltakerrekord, målt i antall nasjoner — med hele 18 land. En rekke andre nasjoner har også uttrykt interesse for å delta i framtidige VM, deriblant Danmark og Polen – Det er ikke godt å si hva som skjer med disse landene til neste år, men vi krysser fingrene for at flere land kaster seg inn i kampen om en VM tittel.

På lik linje med andre sportsarrangementer er bandy blitt delt opp i egne A, B og C divisjoner. Norge har faktisk et av de bedre landslagene, og herrelandslaget trenes for tiden av russeren Igor Prakht. Det er Norges Bandyforbund som har det overordnede ansvaret for å organisere deltakelsen i VM. Sist gang Norge tok medalje i bandy var 1993, da landslaget vant bronse – og det er mange nordmenn som håper at gullet skal hentes hjem til neste år.

Privacy Policy