5 morsomme fakta om bandy!

m-ms-631865_640Bandy er en populær vintersport i Norge med flere tusen spillere på landsbasis. Utenom å være nesten identisk med ishockey, gir bandy også opphav til flere artige (om ikke smått bisarre) historier! Det involverer alt fra russiske munker til fotballspillere og kanadisk lureri. Her har vi samlet fem av de beste historiene om sporten som garantert vil få smilebåndet til å rykke på seg!

Vinterutgaven av hjørnespark og frispark

I bandy er det faktisk lov med «cornere» og «frispark», som om det skulle være fotballkamp! Sporten er faktisk slående lik fotball, noe som kommer til syne flere andre steder. For eksempel: Bandy spilles på en flate som tilsvarer en 11-er fotballbane, og med samme antall spillere (10 spillere + 1 keeper)! Det stopper heller ikke der da bandykamper deles opp i to perioder á 45 minutter hver.

 

Er det hele en tilfeldighet? Neppe. Engelskmennene bidro til å popularisere sporten og hadde stor innflytelse på reglene fra tidlig av. En naturlig inspirasjonskilde var fotball, og de to sportsgrenene har flere identiske regler den dag i dag. Noen kaller det faktisk vinter-fotball..

Sporten er nesten 800 år gammel

Sporten skal ha oppstått i russiske Sibir en gang på 1200 tallet – skal vi tro eldgamle skriftruller. De russiske munkene skal ha kost seg med bandy i de avsidesliggende klostrene, men det vites sannelig ikke om de brukte skøyter den gangen. Hos naboen vår i øst kaller de i dag sporten for «russisk hockey», men det hersker tvil om hvor mye russerne egentlig har bidratt til utviklingen. Britene har blant annet vært viktige pådrivere i kampen om å spre sporten til andre land, samtidig som svenskene var de første til å lage egen proffliga!

Bando = Bandy?

Bandy har en rekke fellestrekk med den walisiske sporten «bando», som sies å være over 400 år gammel. Ikke bare er navnet tilnærmet likt, men selve sporten har også mye til felles med bandy. I Wales skal de ha spilt bando på sanddynene langs Atlanterhavet med en ball og kurvet kølle. Engelskmennene skal derimot ha foretrukket å spille «bando» om vinteren med skøyter.

Var det Kanada som ødela for sporten?

Bandy var forløperen til ishockey, og dominerte blant de to sportene i nesten 100 år. Så hvordan i all verden kunne ishockey gå forbi bandy i popularitet? Svaret kan skjule seg i hvilken sport som først kvalifiserte seg til OL. Til tross for at ytterst få europeere spilte ishockey, klarte Kanada å føre det opp på listen under OL i 1920, som ble avholdt i Antwerpen, Belgia. Siden den gang har bandy vært i fritt fall – med et synkende antall spillere.

Etter OL skal tusenvis av bandyspillere ha forlatt sporten til fordel for ishockey, og bandy klarte aldri å gjenvinne posisjonen som den største vintersporten i Europa. En morsom detalj, er måten de europeiske bandyspillerne påvirket ishockey. De europeiske ishockey banene er i dag større enn motparten i Kanada og USA som en direkte følge av det som skjedde i 1920.

Hvorfor gidder ingen TV-kanaler å sende bandy?

Det skal godt gjøres å finne en TV kanal som sender bandy-kamper både live og på reprise! Tidligere snakket vi om hvordan ishockey er mer publikumsvennlig enn bandy, men den viktigste årsaken har et helt annet opphav. TV tørken skyldes først og fremst den lille røde ballen, som er nesten umulig å se på en TV-skjerm! Uten sendinger får man heller ingen reklameinntekter, og uten inntekter blir det ingen proffliga. Så enkelt er det!

Det finnes mange grunner til at bandy ikke er like populært som ishockey, men mye av det kan faktisk spores tilbake til den lille røde ballen. Ishockey har i tillegg økt publikumsverdi, ved at spillet er både raskere og mer fysisk.

Privacy Policy