Historien om da bandy og ishockey skilte veier

bench-press-1013857_640Du hører lyden av skarpe skøyteblader som skjærer gjennom isen og køller som klakker mot den harde overflaten. Spillerne skriker for å motta det neste passet, og fyrer av skuddet i rykende fart så fort de får muligheten. Keeperen kaster seg til siden og publikum mister pusten i engstelse…Mååååål!

Så hvilken sport er det vi snakker om? Svarer du ischokey er du nok ikke alene! Her er det likevel bandy vi sikter til….sporten som like godt kunne vært tvillingen til ishockey.

Så hvordan kunne hockey og bandy utvikle seg side om side – med nesten identiske regler og utstyr? Det spørsmålet er det mange som har stilt seg de siste årene, og svaret er nok til å overraske de fleste.

Bandy er en fysisk krevende sport med tung tilstedeværelse i Nordvest-Europa og det som i dag utgjør den gamle Sovjetunionen. I de såkalte “østblokk-landene” finnes det hundrevis av bandyklubber spredt ut over land som Hviterussland, Ukraina, Baltikum, Polen og Tsjekkia. Satt opp mot vanlig hockey er forskjellene så små at det er lett å ta feil på avstand. Faktisk finnes det steder i Skandinavia hvor bandy heter hockey og vice versa! Derimot er interessen laber på andre siden av dammen, i både Canada og USA. Begge land er medlem av den internasjonale bandy-føderasjonen, men har få spillere sett opp mot folketallet. Utenom et lite antall klubber i New England området og Minnesota, finnes det knapt bandy klubber i USA.

Hvordan startet det?

Eldgamle skriftruller viser at russiske munker kan ha vært oppfinnerne av forgjengeren til bandy en gang på 1200-tallet. Ingen vet for sikkert hvem som startet sporten, men det er mye som tyder på at det hele startet hos naboen vår i øst. Britene hadde også en finger med i spillet, da sporten Bando skal ha blitt spilt i Wales så tidlig som 1700-tallet. Utenom å ha et navn som er slående likt, bruker bandospillere en type klubbe/kølle som er nesten identisk med bandy. Som alle andre sporter har bandy gjennomgått en lang rekke forandringer gjennom årene, og har flere underkategorier – der hockey-pockey kanskje er den mest kjente.

Når skilte bandy og ishockey lag med hverandre?

At bandy var den første sporten av de to, er det ingen tvil om. De to skal ha skilt lag ved tilfeldigheter på midten av 1800-tallet, da bandy ble eksportert til Nord-Amerika. Kanadierne valgte å lage egne regler, samtidig som de endret på både utstyret og introduserte hockeypucker til spillet. Samtidig som ishockey vokste i popularitet på andre siden av dammen, skjedde det samme med bandy i Storbritannia. Lokalbefolkningen i Wales skal ha spilt en “tørr-versjon” på sanddynene i vest, mens engelskmennene foretrakk isbelagte innsjøer og dammer.

Mot begynnelsen av 1900-tallet dannet det seg en lang rekke nye amatør-lag og klubber i Storbritannia. Samtidig ble det mer og mer vanlig for spillerne å bruke skøyter på isen, som bød på høyere fart og langt mer underholdning. Bandy hadde på 50 år gått fra å være en eksentrisk lokalsport, til å slå rot i store deler av Storbritannia. I takt med at sporten ble stadig mer populær, så man også behovet for et felles regelverk. Ettersom bandy var mest utbredt i Storbritannia, blant fotballspillere som ønsket å holde seg aktive om vinteren – valgte de å gjøre banen like stor som en vanlig britisk fotballbane. Det er grunnen til at bandybanene er såpass store, med flere spillere enn ishockey. På grunn av størrelsen er det også vanskelig å lage innendørs baner for bandy på lik måte som hockey.

Kort om bandyreglene

Størrelsen er ca. 110 m x 54 m, med lavtgående vant på hver side. Utenom ha en størrelse som samsvarer med 11-er fotballbaner finnes det også flere andre regler som samsvarer med fotball. For det første har hvert bandylag 10 spillere og 1 keeper. For det andre kan de ta cornere, akkurat som i fotballkamper. Derfor hevder noen eksperter at bandy har mer til felles med fotball enn ishockey. Bandy preges av høy fart og krav til teknikk for å håndtere den lille ballen. Til forskjell fra ishockey er ikke bandyspillere like fysiske med taklinger, og bruker som regel mindre beskyttelse enn hockey-spillerne.

Bandy – En sport i utvikling

Et av de store problemene med bandy har vært å vedlikeholde store isflater over tid. Å klippe gresset på en 11-er fotballbane kan være vanskelig, men enda verre blir det å skulle fryse ned hele isflaten flere måneder i strekk. Det er den viktigste grunnen til at bandy ikke har slått fotfeste i større deler av Europa, og verden for øvrig. På grunn av det kalde klimaet er sporten mest populær i land som Norge, Sverige, Finland, Russland og Storbritannia.

Ishockey har også vokst med enorm hastighet, og er i dag den mest populære vintersporten med solid margin. Det gjelder både i USA/Canada hvor NHL er den største ligaen, samt Europa med KHL ligaen. Konkurransen fra ishockey har gjort det vanskelig for bandy å ekspandere, da sporten mister potensielle medlemmer til hockey-lag på ungt nivå.

Så hvordan kunne ishockey bli så populært i Europa?

Gitt at bandy ble oppstod først, var det få som trodde at ishockey skulle bli den dominerende vintersporten av de to. Historiene om hvordan hockey slo bandy i kappløpet om publikum og spillere er mange, og de fleste enes om at byttet fant sted en gang på tidlig 1900-tallet. En rekke bandyspillere skal ha trent i lang tid for å kunne delta i hockeykampene under de olympiske leker. Når de møtte opp fikk derimot beskjed om at bandyreglene ikke ville brukes; som førte til stor forvirring.

På den tiden var det ytterst få europeere som hadde hørt om hockey, og de fleste skal ha trodd den eneste forskjellen var en mindre bane. På kort tid opplevde bandy en masseflukt av spillere som valgte å gå over til ishockey. Samtidig ble det fort klart at vedlikeholdet av hockeybaner var relativt billig sammenlignet med bandy, samtidig som hockey hadde større publikumsverdi. En interessant detalj, er måten de europeiske bandyspillerne hadde innflytelse på hockey i hjemlandene sine. Det er på grunn av disse spillerne at europeiske hockeybaner i dag er større enn de amerikanske og kanadiske motpartene.

Framtidens utvikling av bandy og ishockey

Målt i antall spillere, sponsorinntekter og deltakerland er det liten tvil om at ishockey slår bandy langt ned i støvlene. Ishockey vil fortsatt dominere bandy i årene framover, godt hjulpet av Nord-Amerika og den enorme størrelsen på proffligaen NHL. Skal bandy klare å vokse i størrelse er de nødt til å løse problemet med innendørs spilling og bygging av stadioner. Det koster flere titalls millioner kroner å bygge innendørs-arenaer, og særlig når spillerarealet er på størrelse med en 11-er fotballbane. Skal bandy plukke opp nye spillere i årene framover kan det bli aktuelt å minske størrelsen på banen, sammen med antallet spillere. Fordelen er åpenbar, ved at bandybaner blir både enklere og billigere å vedlikeholde. Samtidig åpner det opp for spill innendørs på samme arena som ishockey-lagene, noe hockey-pockey lagene har dratt nytte av i lang tid allerede.

Privacy Policy