En nybegynnerguide til bandy!

bandy-ballSporten bandy er forbausende lett å lære — særlig for de som kan litt om ishockey og fotball til å begynne med. Her til lands finnes det flere bandylag for både kvinner og menn, med størst utbredelse av sporten på østlandet. Særlig Oslo-området utmerker seg — målt i antall spillere. Reglene for barn og voksne er i hovedsak identiske, enda de aller yngste har både kortere spilletid og en mindre bane å forholde seg til. Les videre for å lære mer om reglene i bandy, og årsaken til at dommeren blåser i de forskjellige situasjonene.

Grunnleggende om bandyreglene

Som i de fleste andre sporter er målet å vinne ved hjelp av flest mulig mål, og for å score må ballen havne over linjen inne i buret. Til forskjell fra en rekke andre sportsgrener har bandykeeperen lov til å redde et skudd inne i målgården, enda ballen teknisk sett har krysset mållinjen. Bandy kan minne en hel del om ishockey ved første øyekast, da spillerne bruker både køller og skøyter med mange av identiske regler (for eksempel offside). Men her stopper også likhetene…

Baneregler – størrelse og vant

For det første er banen omtrent på størrelse med en 11er fotballbane, og har en lengde som kan strekke seg opp mot 110 meter. Bredden varierer mellom 45 og 60 meter, mens et lavtgående vant sørger for at ballen holder seg noenlunde innenfor spillerflaten. Akkurat som i ishockey er det lov å sende pasninger via vantet, men ballen har mye lettere for å havne utenfor banen på grunn av den lave høyden.

Bandyballen

Bandy spilles med en kompakt liten rød ball, som oftest laget av herdet gummi. Materialet kan minne mye om det man finner i sorte pucker på hockeybanen, og kan påføre spillerne stygge skader hvis den treffer feil. Av den grunn bruker bandyspillere godt beskyttelsesutstyr med både hansker, leggskinner og vest.

Bandykøller

En bandykølle er buet i formen, og relativt kort (ca. 1 meter). Skuddene kan minne noe om et golfslag, og keeperen har ikke lov til å bruke verken kølle eller spak for å stoppe ballen. Derimot må keeperen kaste ballen ut til medspillerne, som er mye enklere enn det man gjør i ishockey. En spesiell konsekvens av å bruke buede og korte køller er kravet om at spillere må kunne skyte fra både venstre og høyre. Bladet på en bandykølle mangler også kurve, som gjør at man slipper å lære backhand skudd – til forskjell fra ishockey. Og for de som har spilt hockey…..regnes det absolutt som en fordel.

Flere detaljerte regler

Målstrekene

Omkring hvert målbur (som forøvrig er firkantet), er det tegnet opp store sirkler, med en 16 meters radius rundt målgården. Sirklene er svært viktige, da straffer tas fra endepunktet samtidig som de avgjør spillernes posisjon under hjørneslag.

Offside og antallet spillere

Bandy har egne offsideregler, der målet er å unngå åpenbar juksing gjennom at én eller flere spillere «fisker» på topp. I hovedsak har man ikke lov til å passe ballen over til en medspiller, med mindre det finnes andre motspillere lenger bak. Regelen oppheves så fort man har krysset streken til det andre lagets sone. Antallet spillere per kamp er som regel 18, der 11 stykk befinner seg ute på banen til enhver tid. Det inkluderer 10 spillere og 1 keeper; samme antallet som i fotball. Kampene spilles over en periode på 90 minutter og er delt opp i to omganger på 45 minutter hver.

Inspirasjon fra Storbritannia

Du lurer kanskje på hvorfor bandy har så mye til felles med fotball?

Svaret er at britene var blant de som hadde mest innvirkning på utviklingen av det internasjonale bandyreglementet. Sporten har også i lang tid vært populær blant britenes fotballspillere, som kan ha hatt en finger med i spillet når regelboken ble skrevet på 40 tallet. Med identiske bestemmelser for både tidslengde, antall spillere og banestørrelse må det ha vært lettere for nybegynnere å lære seg reglene. En annen viktig likhet, er at kampklokken ikke stopper til tross for at spillet opphører. Dommeren kan derimot legge til flere minutter mot kampens slutt, akkurat som i fotball. I turneringer er det heller ikke uvanlig at kampene avgjøres på golden goal, om ikke straffeslag dersom målene uteblir eller resultatet er uavgjort.

Interessant nok regnes bandy også som forløperen til ishockey, og var i lang tid den dominerende vintersporten i Europa. Før i tiden var det ikke uvanlig at Europeere kalte bandy for hockey, noe man fortsatt hører den dag i dag på utvalgte steder. I Russland kaller man for eksempel bandy for «russisk hockey», da landet ansees for å være sportens fødested.

Slik går spillet for seg

Grunnstammen i bandy er gjort opp av 18 hovedregler, og utstedes av den Internasjonale Bandy Føderasjonen (IBF). Reglene er svært generelle, noe som er gjort med hensikt for at de skal kunne tilpasses situasjoner. Et liberalt regelverk er til stor fordel når man varierer mellom forskjellige ligaer, slik som for barn, kvinner og menn.

Kampstart

Spillet starter ved at ballen passes fra midtpunktet til en medspiller. Spillet stopper ikke før perioden er over, med mindre ballen faller utenfor baneområdet. Avhengig av hvordan det skjer, vil spillet begynne på nytt gjennom én av seks måter:

  • Avslag (på lik linje med kampstart)
  • Keeperen kaster ballen
  • Hjørneslag
  • Frislag
  • Dropp/ face-off (samme som i ishockey)
  • Straffeslag

Spillerne kan kontrollere og styre ballen på samme måte som i ishockey, og det finnes ingen begrensninger på hvilken retning pasninger kan sendes.

Taklinger er forbudt

Bandyspillere har ikke lov til å takle, og det finnes en lang rekke regler for hvordan slike forseelser skal straffes. Som straff kan dommeren vise et gult eller rødt kort, akkurat som i fotball. Derimot finnes det også et blått kort i bandy – som betyr at spilleren må sone en straff mellom 5 eller 10 minutter på sidelinjen.

Frislag er lovlig

Som du sikkert la merke til ovenfor er det også mulig med frislag i bandy, og det skjer så fort en spiller har brutt reglene. I de fleste tilfeller er det snakk om noe slikt som roughing, interference, utstyrsmangler eller at ballen blir skutt over sidelinjen. Legg særlig merke til det siste punktet, og forbud mot å forsinke spillet. Så fort dommeren har idømt frislag vil ballen legges ut på punktet der hendelsen inntraff, og minst 1 meter fra vantet eller sidelinjen.

Hjørneslag

En annen kuriøs regel er den som regulerer hjørneslag. Konseptet minner mest om cornere i fotball og kan virke litt bisart for de som er vant til ishockey. Bandyspillere har ikke lov til å styre ballen med hodet, armer eller bein men kan bruke andre kroppsdeler. Spillere som «nikker» ballen med hodet vil vanligvis idømmes en 5 minutters utvisning. For at hjørneslag skal oppstå, må ballen skytes over kortlinjen av det laget som hører hjemme på den samme banehalvdelen. Til forskjell fra fotball vil man straffes for å sende ballen over kortlinjen med overlegg. I bandy har det forsvarende laget lov til å plassere egne spillere inne i målgården, noe som er strengt forbudt i ishockey.

Andre bandyregler verdt å merke seg

Straffeslag

I bandy kan lagene også idømmes straffeslag, noe som skjer i det en spiller blir taklet eller frarøvet en åpenbar sjanse til å score mål. Da vil ballen plasseres på straffemerket, og man har kun én sjanse til å score. Med andre ord vil det ikke regnes som mål hvis spilleren slår ballen i mål på retur. Straffeslag er ytterst sjeldent, men kan også brukes til å avgjøre kamper.  Ingen forskjell tillegges mål på straffeslag og vanlige mål i kampen.

Spillerne kan byttes av – og på banen et ubegrenset antall ganger, enda det kreves at minst 8 stykk fra hvert lag befinner seg på banen samtidig. Det finnes også ett viktig unntak for spillerbytter: Det er forbudt i løpet av hjørneslag.

Været legger restriksjoner på sporten

Som følge av den enorme størrelsen på banen (sammenlignet med ishockey), finnes det ytterst få baner tilpasset innendørs bandyspilling. Det gjør sporten mer utsatt for endringer i vær og vind, særlig som følge av snøfall. Av den grunn har dommerne lov til å dele opp kampen i 3 perioder på 30 minutter av gangen – som vanligvis skjer ved ekstrem kulde. En annen konsekvens er den at bandy blir såpass sesongbasert. Å vedlikeholde en isflate med 110 meters lengde er en kolossal jobb til å begynne med. Det blir derimot umulig når isen smelter som følge av varmt vær. Dermed kan bandysesongen risikere å bli avsluttet for tidlig, noe som har bydd på problemer de siste årene. I kjølvannet av en varmere og våtere norsk vinter blir det stadig vanskeligere å planlegge bandysesonger med spill utendørs.

Et annet usikkerhetsmoment er vindstyrken, og hvordan den påvirker ballen. Det skal ikke mye til før bandyballens retning blir kurvet som følge av ett eller flere sterke vindkast. Skal sporten klare å utvide seg i Europa blir det internasjonale bandyforbundet nødt til å gjøre noen viktige endringer. For det første må banestørrelsen og antallet spillere kuttes ned slik at det blir billigere å bygge innendørshaller. For det andre burde man legge til rette for mer fysisk kontakt, og bytte fargen på ballen fra rød til svart. Det vil gi sporten et velfortjent hopp i publikumsverdi, og sørge for å tiltrekke flere nye spillere.

Privacy Policy