10 grunner til at bandy er den beste vintersporten!

For mange nordmenn er vinteren den aller beste årstiden – med lange skiturer, snowboarding, aking og mye annet spennende i vente! I de fleste norske byer er skøytebaner å regne som fast inventar, tilrettelagt for de som ønsker å teste ferdighetene sine på glattisen. Lyden av sylskarpe metallblader som skjærer gjennom isflaten med høy presisjon er lett å skille ut i den kalde vinterluften. Hvilken sport er det vi sikter til? Hvis tankene dine først peiler inn på ishockey er du slettes ikke alene. Her er det derimot bandy vi snakker om……kjent som den morsomste sporten du kan spille om vinteren!

Her viser vi deg akkurat hvorfor bandy bør bli din nye favorittsport – punkt for punkt!

 1. Bandy er som å spille fotball med skøyter

 • Hvis du er glad i fotball er det liten tvil om hvor hjertet ditt bør ligge blant vinteridrettene! Bandy er det nærmeste du kommer fotball på is, og byr på enda høyere hastigheter – rå kraft og dribling fra en annen dimensjon. Superlativene sitter løst når vi skal beskrive bandy og forholdet til engelsk fotball, men det kommer også av flere gode grunner.
 • For det første spiller de med en liten gummiball, som kan nå en hastighet på over 150 kilometer i timen! Det er helt sinnsykt sammenlignet med vanlig fotball, og får hjertet til å hoppe over et slag når man står i defensiv sone. For det andre er bandybanen på samme størrelse som en 11er fotballbane, med lik bredde og lengde. Bandy spilles på en flate med 100-110 meters lengde og 45-65 meters bredde. Det er rett og slett det nærmeste man kommer en fotballkamp på is! Kampene er delt opp i 20 perioder på 45 minutter av gangen, og dommeren drar opp både gule og røde kort som om det skulle vært en fotballkamp. Det stopper heller ikke der: fordi bandyspillere kan tildeles både hjørneslag og frislag!

Ser du hva vi snakker om? Bandy kan best beskrives som en blanding mellom nedkjølt fotball, med kølle og rød golfball.

 1. Sporten er over 900 år gammel

Gamle dokumenter skrevet av russiske munker på begynnelsen av 1100 tallet vitner om stor sportsinteresse blant de religiøse arbeiderne! Munkene skal ha spilt det som minner om en ekstremt tidlig utgave av bandy med både ball og kurvede køller. Det er tross alt ikke hver dag du støter på et 900 år gammelt dokument som beskriver en ny sport. Selve alderen får ishockey til å blekne med sin magre 120 år-lange eksistens! Og kanskje best av alt: Mye tyder på at bandy er stamfaren til både ishockey, landhockey og innebandy. Det gjør bandy til en del av et ekslusivt utvalg sportsgrener, som kan spore røttene nesten 1 000 år tilbake i tid.

Så hvis du først skal prøve en eksentrisk sport med lang historie…hvorfor ikke gi bandy en sjanse?

 1. Bandy er lekende lett å lære

Glem sportsgrener med kompliserte regler og irriterende bestemmelser. I bandy finnes det ingen fancy tegn eller regler å forholde seg til – med en en manual på tykkelse med en tynn kladdebok. Det er slettes ikke noe anarki å spore på banen, men sporten har nok fått minst mulig reguleringer med overlegg.

Særlig de som sitter med litt kunnskap om fotball og ishockey kan vente seg en knallstart på bandykarrieren, da mange av reglene er nærmest identiske. Sporten er basert på 8 grunnregler og kun én spiller har fast posisjon på banen. Det er såklart keeperen, som må oppholde seg i målområdet, mens 10 andre spillere sloss om ballen.

Med andre ord kan bandyspillerne bevege seg fritt på banen, der offside-regelen er det eneste unntaket. Du slipper derfor irriterende restriksjoner på blant annet retningen av pasninger (rugby), posisjoner som er både faste og endret (baseball & cricket), samt rare bestemmelser som ofte fratar spilleren ballen (basketball).

Bandy er sporten for de som ønsker rendyrka sport, uten noe tull  som følger med på slepet!

 1. Bandyspillere har millionlønninger

Hos vår russiske nabo i øst er det ikke uvanlig at bandyspillere tjener et sted mellom 2 til 5 millioner kroner hvert år, med rykter om lønninger som strekker seg enda høyere. Se for deg stemningen, der titusenvis av russere jubler for favorittlaget sitt – som spiller på en nedslitt stadion fra Stalins storhetstid i Sovjetunionen. I bytte mot å spille på utendørsarenaer i – 25 kuldegrader celcious, foran jublende russere kan du altså bli en mangemillionær!

Man skal ikke satse for mye på at karriereren som proff bandyspiller i Russland vil lykkes, men det hele virker så rart at det fortjener en plass på listen vår. Den ultimate vinteropplevelsen må være å drikke litt varm vodka før man stiller seg opp i heia-posisjon midt blant 20 000 jublende russere!

 1. Bandy VM 2016 fikk for første gang et afrikansk deltakerland

Tro det eller ei…..Bandy-VM i Russland 2016 markerte første gangen et Afrikansk land var representert på listen over deltakerland. Det var heller ikke hvilket som helst land som meldte sin adkomst til den russiske arrangøren i Ulyansk Oblast.!Mange tilskuere skiftet mellom ellevill jubel og ren overraskelse i det Somalias herrelandslag i bandy tok sine første steg ut på den isbelagte bandybanen. De gode resultatene uteble dessverre, men de somaliske spillerne rakk heldigvis å skrive verdenshistorie. Hendelsen minner mye om det Jamaicanske bobsleigh laget som skrev historie gjennom sin debut i Calgary Vinter-OL i 1988.

 1. I USA finnes det kun 500 bandyspillere

Norge har flere tusen spillere, og antallet er antakeligvis flere ganger så høyt i våre skandinaviske naboland. Lenger til øst ryktes det at over 1 million russere spillere bandy, enten i organisert form eller som privat underholdning. Så hvordan kan det ha seg at finnes så lite om 500 bandyspillere i USA?

For et land med 320 millioner innbyggere skal det godt gjøres å ha et så lavt antall deltakere, der alle hører hjemme i den amerikanske midtvesten og delstaten Minnesota. Det var hit norske emigranter reiste i hopetall på begynnelsen av århundret med mål om et bedre liv og gratis mark! Sjansen er stor for at at minst én av disse dro med seg bandysporten «over there» og sørger for å videreføre den i lokalmiljøet.

 1. Bandyspillere må jobbe enda hardere enn hockeyspillere

Med en bane som strekker seg inntil 110 meter i lengden, må bandyspillerne sørge for å skaffe seg ekstra god kondisjon. Det hjelper heller ikke at hvert lag stiller med 18 spillere, der 11 holder seg på banen til enhver tid. Konstant aktivitet, og høye hastigheter skudd og pasninger– gjør bandy til en av de mest fysisk krevende sportene som finnes.

De fleste profesjonelle bandyspillere har en «blodkondis» å vise til, med vanvittig god kontroll på ballen. I bandy må spillerne lære å skyte fra både venstre og høyre side, samtidig som de skyter fart med skøytene nedover isen. Grunnen til dét, er at bladet på bandykølla mangler vri, og er helt flatt – til forskjell fra ishockeykøller. Ikke vondt ment – Men vi tviler på at de fleste hockeyspillere ville klart å skyte like hardt fra både venstre og høyre side!

Heldigvis vil noen si, er det i tillegg forbudt å takle motspillere på bandybanen. Meningene er delte om den biten, der flere hockeyspillere velger bandy nettopp på grunn av forbudet mot fysisk kontakt.

 1. Forløperen til bandy het Bando

Her bør vi først nevne at sporten bandy, slik vi kjenner den i dag – henter inspirasjon fra en rekke forskjellige land og lokale skikker. Bando er navnet på en walisisk sport som skal ha oppstått en gang på begynnelsen av 1700 tallet. I det som kan kalles et usannsynlig sammentreff, var ordet bando slående likt ordet bandy! Wales utgjør den vestlige delen av Storbritannia, og grenser mot Atlanterhavet i vest. Innbyggerne skal på 1700 og 1800 tallet ha dratt nytte av omgivelsene ved å spille bando på de walisiske sanddynene, til stor fornøyelse for deltakere og tilskuere. Men sandbandy var likevel ikke det helt store, sammenlignet med det naboen holdt gående i øst.

Samtidig var engelskmennene nemlig i full gang med å utvikle sin egen versjon av bandy, der man tidlig fant ut av spill på de frosne innsjøene bød på mest spenning. Med høyere hastigheter ble det enda vanskeligere å holde fart med ballen – og engelskmennene er derfor med stor sannsynlighet å regne som grunnleggerne av den moderne bandysporten.

 1. Verdens første proffliga ble stiftet i Skandinavia

Du tenker sikkert det hele er en spøk når du først hører det…at Skandinavia var stedet med verdens første proffe bandyliga – men tro om igjen! Verdens første proffliga for bandy, så dagens lys hos Söta Bror i øst, allerede på begynnelsen av 1900 tallet.

I Sverige finnes det også en egen «kleskode» for hva man er forventet å ha på  seg under en bandykamp. Den svenske «bandyvesken», er en en skinnveske fylt med varm drikke – oftest i form av varm gløgg eller brennevin. Nesten alle bandykamper spilles utendørs i iskaldt vær, som gir god grunn til å drikke noe som varmer opp både kinn, lepper og ører. I Sverige regnes bandy som en egen kultur, og var fra begynnelsen en populær sport blant medlemmene av den svenske kongefamilien. I dag er Sverige blant de aller største bandynasjonene i verden målt i interesse, like etter Russland – og ligger i konstant konkurranse med sin store nabo i øst.

 1. Bandy blir kalt hockey flere steder i Europa

Visste du at hockey er det vanligste ordet for bandy flere steder i Europa? I Finland skal det fortsatt finnes flere byer der innbyggerne nekter å skifte over til den riktige betegnelsen, og de står fast på bruken av hockey. Kanskje det gir opphavet til «hockey-pocket» som er kombinasjonen mellom ishockey og bandy, der kampene spilles på mindre hockeybaner?

Bandy hadde riktignok hockey som kallenavn til å begynne med, men ordet falt ut vokabularet i de fleste europeiske land omkring 1920, da ishockey begynte å spise markedsandeler. Det beste eksempelet på rare ordvalg finner man dog i Russland, der innbyggerne den dag i dag simpelthen refererer til bandy som «russisk hockey». Ingen skal være i tvil om at russerne anser landet som bandysportens krybbe!

Privacy Policy